Vezető szervtől elkülönült felügyelő szerv kötelező létrehozása

VEZETŐ SZERVTŐL ELKÜLÖNÜLT FELÜGYELŐ SZERV KÖTELEZŐ LÉTREHOZÁSA AZ EGYESÜLETEKNÉL

Az új Ptk. – a 2013. évi V. törvény, amely 2014. március 15-én lépett hatályba – a jogi személyekre vonatkozó általános szabályoknál (Harmadik Könyv) a VII. „A jogi személy tulajdonosi ellenőrzése” című fejezetében kimondja, hogy
A tagok vagy az alapítók a létesítő okiratban három tagból álló felügyelőbizottság létrehozását rendelhetik el azzal a feladattal, hogy az ügyvezetést a jogi személy érdekeinek megóvása céljából ellenőrizze. (3:26.§ (1) bekezdés)

Az első felügyelőbizottság tagjait a létesítő okiratban kell kijelölni, ezt követően a döntéshozó szerv választja a felügyelőbizottsági tagokat. (4) bekezdés)

Ez lényegében egy törvényi felhatalmazás a vezető szervtől elkülönült felügyelő szerv létrehozására. Ugyanakkor aggálytalanul megállapítható, hogy az egyesület tagjai mint tulajdonosok tagi jogaik keretében közvetlenül is ellenőrizhetik az egyesület és az egyesület szerveinek működését nem nevesítve.

A hatályos – egyesületekre vonatkozó jogszabályok – alapvetően két helyen és összességében három esetben írják elő kötelezően a felügyelő szerv (a Ptk. szóhasználatával felügyelőbizottság) létrehozását:

1.) ha az egyesületi tagok több mint fele nem természetes személy, vagy
2.) ha az egyesületi tagság létszáma a száz főt meghaladja.
3.) ha a közhasznú szervezet (jelen esetben egyesület) éves bevétele meghaladja az ötvenmillió forintot.

Az 1-2. esetet a Ptk. 3:82.§ (1) bekezdése írja elő azzal az indokkal, hogy egyrészt a jogi személy egyesületi tagsága esetén a képviselt és a képviselők közti lehetséges érdek-ellentétben gyakran a visszaélés veszélye rejlik, másrészt száz főt meghaladó nagy létszámú tagság mellett a felügyelőbizottság elengedhetetlen az ügyvezetés hathatós és folyamatos ellenőrzéséhez.
A fenti 3. esetet a közhasznú szervezetekre az Ectv. (2011. évi CLXXV. törvény) mondja ki a 40. § (1) bekezdésében: „Ha a közhasznú szervezet éves bevétele meghaladja az ötvenmillió forintot, a vezető szervtől elkülönült felügyelő szerv létrehozása akkor is kötelező, ha ilyen kötelezettség más jogszabálynál fogva egyébként nem áll fenn.” Tehát jelen esetben az új Ptk. fentiekben megjelölt 1-2. számú esetein túl.

A felügyelő szerv ellenőrzi a közhasznú szervezet működését és gazdálkodását. Ennek során a vezető tisztségviselőktől jelentést, a szervezet munkavállalóitól pedig tájékoztatást vagy felvilágosítást kérhet, továbbá a közhasznú szervezet könyveibe és irataiba betekinthet, azokat megvizsgálhatja.
A felügyelő szerv tagja a közhasznú szervezet vezető szervének ülésén tanácskozási joggal részt vehet, illetve részt vesz, ha jogszabály vagy a létesítő okirat így rendelkezik. (41.§ (1)-(2) bekezdés)
Ezen szabályozás indoka egyértelműen az egyesületi, az egyesületi vagyoni érdek védelme a kivételes nagyságrendű bevétel esetében.

Dr. Sebők László
CIC szakmai vezető