Törvényjavaslat a külföldről támogatott szervezetekről

T/14967. TÖRVÉNYJAVASLAT A KÜLFÖLDRŐL TÁMOGATOTT SZERVEZETEK ÁTLÁTHATÓSÁGÁRÓL

(Összefoglaló)

TÁMOGATÁSNAK MINŐSÜL: az a külföldről származó pénzbeli vagy egyéb vagyoni jellegű juttatás, amelynek összege egy adóévben eléri a 7.200.000.-Ft-ot.

Kivéve: külön   jogszabály   szerint   az   Európai   Uniótól   származó forrásként költségvetési szerven keresztül kapott támogatás.

HATÁLYA: kiterjed minden egyesületre és alapítványra, kivéve:

a) arra az egyesületre és alapítványra, amely nem minősül civil szervezetnek;

b) a sportról szóló 2004. évi I. törvény hatálya alá tartozó egyesületre;

c) a vallási tevékenységet végző szervezetre.

TÁMOGATOTT CIVIL SZERVEZET KÖTELEZETTSÉGEI:

a.) 15 napon belül köteles bejelenteni az illetékes Törvényszéknek a külföldről támogatott szervezetté válását, amint az általa kapott tárgyévi támogatások összege eléria 7.200.000.-Ft-ot.

b.) A külföldről támogatott szervezet a bejelentést követően haladéktalanul közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.

SZANKCIÓK TÖRVÉNYSÉRTÉS ESETÉN:

A   törvényben   foglalt   kötelezettségek   megsértésére   a   törvény   fokozatos   és   arányos szankciórendszert   irányoz   elő.  Az  ügyész   szerepe   itt  fokozott   felelősséggel   jár.   Kétlépcsősfelhívást   alkalmazó   ügyészi   eljárást   követően   a   nyilvántartó   bíróság   az   Cnytv.   általánosszabályainak megfelelően bírságolhat, végső esetben – amennyiben egyik korábbi intézkedéssem vezetett jogkövető magatartáshoz – lehetősége van arra, hogy – az egyszerűsített eljárásra vonatkozó szabályok szerint – törölje az egyesületet vagy az alapítványt.

(P.S: Jelenleg hasonló törvények hatályosak és gyakorlat folyik az USA-ban 1936-tól “A külföldi ügynökök regisztrációjáról szóló törvény (Foreign Agents Registration Act – FARA) lobby jellegű tevékenység, Izraelben, ha az éves bevétel fele legalább külföldről származik, és Oroszországban – röviden.)

Összeállította:  ÉLÉSTÁR Egyesület, Somogy Megyei Civil Szolgáltató Centrum

________________________________________________________________________