KezdőlapUncategorizedSzent Márton Emlékév

Szent Márton Emlékév

A Szent Márton-emlékévnek karitatív, szociális és kulturális üzenete is van

A Szent Márton-emlékévnek a programokkal karitatív, szociális és kulturális üzenete is van, és nemcsak a Szent Mártonhoz kötődő Szombathelyen és Pannonhalmán, hanem az egész országban, a Kárpát-medencében – közölte Soltész Miklós államtitkár a Pannonhalmi Főapátságban tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós azt mondta, a kormány és a főapátság jó kapcsolatának egyik momentuma, hogy a kormány 2016-ot Szent Márton-emlékévvé nyilvánította.

A politikus emlékeztetett: Szombathely 2,5 milliárd forintot kapott a kormánytól az emlékévhez kapcsolódó – 2015. november 11. és 2016. november 11. között tartandó – programokra és fejlesztésekre, emellett jövőre százmillió forint áll majd rendelkezésre a Szent Márton nevét viselő itthoni és határon túli templomok és plébániák azon programjaira, amelyek a szent emlékének megőrzéséhez járulnak hozzá.

Kép letöltése

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Soltész Miklós hozzátette: Szent Márton élete olyan kanyarokkal volt tele, amelyek “mindnyájunknak lehetőséget és egyben támaszt adnak a változásra”.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője bejelentette, hogy a kormány 855 millió forintot biztosít a főapátságnak az emlékévhez kötődő programokra.

A politikus elmondta, az elmúlt években sok sikeres, tudatos és átgondolt beruházás valósult meg a főapátságban és a városban, amelyek példák lehetnek arra, hogy a fejlesztési forrásokat miként lehet jól felhasználni. Kiemelte, hogy a programok fő célközönségét a fiatalok jelentik.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát hozzátette: az emlékévben a bencés diákok és a plébániaközösség napi rendszerességgel oszt meleg ételt a pannonhalmi rászorulóknak, zarándoklatokat, nemzetközi tudományos konferenciát tartanak, kiadványokat jelentetnek meg és koncerteket szerveznek, amelyek mind köthetők Szent Mártonhoz.

Emellett a Pannonhalmi Területi Apátság tizenöt templomába viszik el a szent csontereklyéjét, és kiállítást rendeznek Szombathellyel közösen. A tárlat keretében Szent Márton szülőföldjének, Pannónia tartománynak a vallási, kulturális, történeti és művészeti értékeit mutatják be mindkét városban.

Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Szent Márton 316-ban született a mai Szombathelyen. 15 évesen belépett a hadseregbe, 339-ben megkeresztelkedett. 371-ben Tours püspökévé választották meg, de ő tiltakozott ellene. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, a ludak azonban a gágogásukkal elárulták. Szent Mártont hittérítőként tartják számon.

(MTI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .