SZENT LÁSZLÓ DICSŐSÉGE!

“Idvezlégy kegyelmes Szent László kerály,
Magyarországnak édes oltalma,
szent kerályok közt drágalátos gyöngy,
csillagok között fényességes csillag.

Szentháromságnak vagy te szolgája,
Jézus Krisztusnak nyomdoka követi,
te Szentléleknek tiszta edénye,
Szíz Máriának választott vitéze.”

Szent László-ének (1470 körül)

ÁRPÁD-HÁZI SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY NAPJA – JÚNIUS 27.

Árpád-házi Szent László királyunk életét számtalan csoda kíséri.

Árpád-házi Szent László, a magyarok királya nemcsak testi erejével, szálfa termetével tűnt ki kortársai közül, de tudásával, művészi érzékével és lelki jóságával is. Isten kegyeltje volt. Nevéhez csodák fűződnek és mondák végtelen sora.

Árpád-házi Szent László király

Nagy-Magyarország egész területén találunk Szent László forrásokat, amit nemes királyunk fakasztott bárdjával, szomjazó katonáinak. Csaknem 30 falu vallja, hogy a lovagkirály keze, kardja, bárdja, lándzsája vagy épp lova patája nyomán fakadt forrásvíz a településük közelében ( pl. Nyitra, Püspökszentlászló, Torda, Erdőbénye, Kővágótöttös). Imádságára nyílt meg a tordai hasadék, hogy megmenekítse Szent Lászlót az üldöző kunok elől; lovának nyolcszögű patkónyomát máig őrzi a Patkóskő.

_______________________________________________________________________

SZENT LÁSZLÓ NAPJÁN Nagyvárad, Szent László királyunk városa. 1940. szeptember 6. A Magyar Királyi Honvédség, vitéz nagybányai Horthy Miklóssal az élen, bevonulnak Nagyváradra, Észak-Erdély hazatért! Dicsőség a Magyar Hősöknek! SZENT LÁSZLÓ SEGÍTS!