Pályázóbarát támogatási rendszert alakít ki a kormányzat

Pályázóbarát támogatási rendszert alakít ki a kormányzat

A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra olyan fejlesztéspolitikai intézményrendszert alakít ki a kormányzat, amely egyszerre tanul az elmúlt időszakban elkövetett hibákból és megőriz minden elemet, amely egy pályázóbarát működési modell alapfeltétele – fogalmazott Lázár János.
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva felhívta a figyelmet: “az új rendszer kialakításával a szakmai irányítást biztosító minisztériumok immár nem csak az ágazati stratégiákért, hanem a fejlesztési forrásért is felelnek.” Emellett a korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez tartozó horizontális, operatív programokat, átfogó feladatokat a Miniszterelnökség szervezeti kereteiben látják el annak érdekében, hogy az ország valóban a “most meghatározott” makropályán maradhasson – közölte.

Az átalakítás fontos eleme volt, hogy az ország különböző pontjain felmerülő, eltérő problémákra is reagálni képes szervezet jöjjön létre. Ennek érdekében a regionális közreműködő szervezetek az illetékes megyei önkormányzatok tulajdonosi felügyelete alá kerültek – fogalmazott, hozzátéve: az átalakítást lezáró mozzanat “a közreműködő szervezeti rendszer korábbi formájának felszámolása és ezzel a lehető legrövidebb pályázati életút kialakítása” volt az európai és hazai adófizetők pénzét kezelő minisztériumok és fejlesztési forrásokat felhasználó pályázók között.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár úgy vélte: nem vitatható a költséghatékonyságot és adminisztratív terhek csökkenését magával hozó átalakítás szükségessége.

Hozzátette: a kormánynak a fejlesztéspolitikai intézményi rendszer egységes szervezeti struktúrájának kialakítására vonatkozó döntése elősegíti a fejlesztéspolitikai intézményrendszer költségtakarékos, hatékony és egységes működését. Továbbá az intézményrendszeri átalakítás nyomán letisztult felelősségi rendszerben, a kedvezményezettek – a pályázatokat elnyerők – és az állampolgárok számára is átlátható, egyértelmű felelősségi rendben történhet a programok végrehajtása. Ez elősegíti egyúttal a szakpolitikák közötti szinergiák biztosítását és a gyorsabb döntéshozatalt a programvégrehajtás minden szintjén.

“A hazánk számára rendelkezésre álló uniós források zökkenőmentes felhasználásnak jelentőségére tekintettel a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonított annak, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása a programok végrehajtásának folyamatosságát ne akadályozza” – emlékeztet az államtitkári válasz. A Miniszterelnökség az érintett tárcák bevonásával ez év március 31-ig előkészítette a közreműködő szervezeteket érintő egyes kérdésekről szóló előterjesztést. Az előterjesztést a kormánynak benyújtották, és azt a kormány április 2-i ülésén meg is tárgyalta.
(MTI; kormany.hu)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .