NAV közlemény az SZJA 1 %-os kedvezményezettekről 2016

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 4. § (8) bekezdése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az alábbiakban ad tájékoztatást a 2016. rendelkező évre regisztrált kedvezményezettek adószámáról, nevéről, székhelyéről, regisztráció állapotáról.

A magánszemély rendelkező nyilatkozatában felajánlásra kerülő összegre igényt tartó szervezetnek az állami adó- és vámhatóságnál kell előzetesen – elektronikus úton – regisztrálnia és igazolnia a kedvezményezetté válás feltételeit, valamint bejelenteni a kiutaláshoz szükséges adatokat. A regisztrációs kérelem benyújtásának határideje a rendelkező évet megelőző év szeptember 30-a, amely határidő jogvesztő. (Azaz a 2015. szeptember 30. volt az ezévi, 2016. évi rendelkező év szempontjából. Szerk.A regisztráció visszavonásig érvényes.

Az szja 1%-os felajánlás kedvezményezett részére történő kiutalásának feltétele az is, hogy a kedvezményezett a kiutalás időpontjában is megfeleljen a kedvezményezetti feltételeknek és rendelkezzen érvényes regisztrációval. A felajánlásokból való részesedésből határozattal kizárt kedvezményezettek a kizárás évében nem jogosultak az szja 1%-os felajánlásokra, és a regisztrációs listában sem szerepelhetnek. A felajánlás kiutalásáról az adóhatóság elektronikus úton tájékoztatja az Ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket.

A közzétett listát az adóhatóság folyamatosan frissíti.

(Fentiek azt jelentik, hogy, amely civil szervezetek szerepelnek a NAV honlapján található jogosulti adatbázisban (PDF, excel), azok átestek a NAV “minősítési” szűrőjén, így a magánszemélyek által nekik felajánlott SZJA 1 % összege valóban eljut a kedvezményezett civil szervezethez. Természetesen a fentieket is értelmezve. Somogy Megyei Civil Információs Centrum, ÉLÉSTÁR Egyesület)

Letölthető aktuális, jogosulti listák. (klikk)