Meghirdette a családbarát vállalat díjat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Meghirdette a családbarát vállalat díjat a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

2015. július 2.
Idén is meghirdette Családbarát vállalat elnevezésű díját a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A civil szervezet képviselői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, mára bebizonyosodott, hogy sikeresebbek azok a cégek, ahol elégedettek a dolgozók, így “mérhető, forintosítható” is a családbarát szemlélet.
A díjat azok a cégek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy “házon belül” is elősegítik a családbarát szemlélet kialakítását, a munka és a magánélet összegegyeztetését.
Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, évről évre nő a családbarát munkahelyek és kezdeményezések száma, és egyre inkább teret nyer a családbarát közgondolkodás.
Emlékeztetett arra, tárcája is minden évben meghirdeti hasonló, Családbarát munkahely pályázatát, amelyre a cégek mellett költségvetési intézmények, önkormányzatok is jelentkezhetnek. Jelezte, az idén félezernél több pályázó közül választották ki a több mint ötven nyertest.
A mozgalomhoz hasonló civil szervezetek tevékenységét értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban ezeken, illetve ezek programjain keresztül jut el a családokhoz az őket érintő kormányzati intézkedések híre.
Ujvári Enikő a mozgalom képviseletében arról beszélt, hogy egy befogadó társadalom megteremtéséhez a szemléletmód formálására van szükség és ebben nagyon jó partnerekre találtak a vállalati szférában.
Elmondta, nemzetközi felmérések szerint a munkavállalóknak csak a 35 százaléka kötődik valamennyire a saját vállalatához, ez pedig hatással van munkájuk hatékonyságára, végső soron pedig a cégek eredményére.
A mozgalom mostani, harmadik alkalommal kiírt pályázatát három kategóriában hirdették meg: kis-, a közép- és a nagyvállalatoknak. A nyertesek a következő évben használhatják a Családbarát vállalat elismerés logóját. Pályázni október 20-áig lehet, de a programban indulni kívánóknak szeptember 5-éig kell regisztrálniuk.
Az idei pályázat újdonsága, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyek családbarát programot akarnak indítani, a mozgalom – egy helyzetfelmérés után – saját fejlesztési projektet javasol.
A sajtótájékoztatón a tavalyi nyertes vállalatok közül több ismertette saját családbarát programját. Révész Bálint, a K and H bank főosztályvezetője elmondta, székházukban családbarát munkahelyi szobát nyitottak, ahol azok a szülők dolgozhatnak, akik éppen nem tudták megoldani gyermekük elhelyezését. Arról is beszélt, fontosnak tartják, hogy a náluk dolgozó kismamák visszatérjenek hozzájuk, és anyagilag is támogatják a lombikbébiprogramban részt vevő munkatársaikat.
Schmidt Dominika, a Fornax Ict Kft. HR-menedzsere pedig arról beszélt, vállalati programjuk részeként pihenőszobát alakítottak ki, továbbá gyerekbarát munkanapokat tartanak, amikor a dolgozóik magukkal vihetik a gyerekeiket.
A mozgalom, amelyet Kopp Mária orvos, a Népesedési Kerekasztal szervezője 2009-ben alapított, abban kíván szerepet vállalni, hogy a tervezett gyerekek megszülethessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.
Felmérések szerint a fiatalok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.
(MTI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .