Még 5 napig, 2018.10.01-ig regisztrálhatnak a civil szervezetek a jövő évi SZJA 1% gyűjtésére

2019-től is – az elmúlt évekhez hasonlóan – már csak olyan szervezetek gyűjthetnek 1%-ot, amelyek regisztrálnak a NAV-nál a 18EGYREG jelű adatlapon. Ugyanez irányadó 2019. évre is.

E  nyomtatványt  (18EGYREG) a  személyi  jövedelemadó  meghatározott  részének  az  adózó  rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. törvény) 4. § (6) bekezdése alapján azon – Szf. törvény 4. § (1) bekezdés a) és f) pontja szerinti – szervezetnek kell előzetes regisztráció céljából kitöltenie, amely a 2019. rendelkező évtől igényt tart az szja 1%-os  felajánlásokra  és  egyben  közölnie  kell  az  szja  1%-os  összeg  kiutalásához szükséges adatokat is (a szervezet adószáma, neve, székhelye, belföldi pénzforgalmi számlaszáma). Az előzetes  regisztráció  a  kedvezményezetté  válás  feltétele.

A szervezet  a  regisztráció  évét követő évben, azaz a 2019. rendelkező évben válik kedvezményezetté.

Tekintettel  arra,  hogy  a  regisztráció  visszavonásig  érvényes,  ezért  az  érvényes regisztrációval rendelkező kedvezményezettnek sem ez évben, sem a követő években nem kell  ismételten  benyújtania  „EGYREG”  jelű  adatlapot.

A  regisztrációt  azokban  az esetekben vonja vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV), amennyiben a rendelkezésére álló adatok, vagy a kedvezményezett bejelentése alapján megállapítja, hogy a szervezet már nem felel meg a törvényi feltételeknek.

A kedvezményezetté válás ALAPFELTÉTELE (a regisztráción túl), hogy

1.      a szervezet a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább 2 évvel korábban szerepeljen a bírósági nyilvántartásban,

2.      belföldi székhellyel rendelkezzen,

3.      nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet végezzen,
továbbá

4.      alapszabálya, alapító okirata szerint megfeleljen a Civil tv. 34. § (1) bekezdés d.) pontja szerinti feltételnek, azaz közvetlen politikai tevékenységet nem végezhet.

A 18EGYREG nyomtatványkitöltő program és kitöltési útmutató a NAV honlapjáról ITT tölthető le.

CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK (főszabály szerint) – egyesület, alapítvány esetében:

1.      Jogerősítő  záradékkal  ellátott  bírósági  végzés  a  nyilvántartásba  vételről  (szkennelt másolati példányban*), amelyből megállapítható, hogy a bíróság már 2017. január 1. előtt jogerősen  nyilvántartásba  vette  a  szervezetet.

2.      Hatályos  létesítő  okirat  (szkennelt  másolati  példányban*),  amely  igazolja:

2.1.   a  szervezet belföldi  székhelyét,  valamint

2.2.   azt,  hogy  a  szervezet  megfelel  az  egyesülési  jogról,  a közhasznú jogállásról, valamint a civil  szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban: Civil tv.) 34. § (1) bekezdésének d) pontja – ezzel összefüggésben a 2. §-ának 22. pontja – szerinti feltételnek, azaz (A  Civil  tv.  34.  §    (1)    bekezdésének  d)  pontja  szerint  a  szervezet  létesítő  okiratának tartalmaznia  kell,  hogy  a  szervezet  közvetlen  politikai  tevékenységet  nem  folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

2.3.   a szervezet közhasznú tevékenységet végez (a Civil tv. 2. § 20. pontja szerint közhasznú tevékenység minden olyan tevékenység, amely a létesítő okiratban megjelölt közfeladat teljesítését  közvetlenül  vagy  közvetve  szolgálja,  ezzel  hozzájárulva  a  társadalom  és  az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 3/A. § (1) bekezdése szerint közfeladat a jogszabályban meghatározott állami vagy önkormányzati feladat);

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy az adatlap benyújtására nyitva álló, 2018. október 1-jei határidő jogvesztő, elmulasztása esetén az adatlapban foglalt regisztrációs kérelem nem vehető figyelembe, a késedelem kimentésére sem igazolási kérelem, sem méltányossági kérelem nem terjeszthető elő. Az adatlaphoz az előzetes regisztrációt kérelmező szervezetnek mellékelnie kell a szükséges nyilatkozatokat, okiratokat, illetőleg igazolást.

A 2018. október 1-jei jogvesztő határidőt követően a 18EGYREG jelű adatlapot a NAV-hozmár regisztrált civil szervezetek alkalmazhatják arra, hogy – az ’EGYREG adatlapon korábban bejelentett számlaszám változása esetén –, belföldi pénzforgalmi számlaszámaik közül megjelöljék az 1%-os összeg fogadására szolgáló számlaszámot.

*A NAV internetes honlapján 2018. január 1-jétől elérhető az a kimutatás, amely a 2018. rendelkező évben érvényes regisztrációval rendelkező civil kedvezményezettek adatait tartalmazza.  ITT letölthető.

ÉLÉSTÁR Egyesület, Somogy Megyei Civil Szolgáltató Centrum, NAV

Hozzászólások

MÉG 5 NAPIG, 2018.10.01-IG REGISZTRÁLHATNAK A CIVIL SZERVEZETEK A JÖVŐ ÉVI SZJA 1% GYŰJTÉSÉRE — 1 hozzászólás

1. Szép összefoglaló. “Segíts magadon, az Isten is megsegít.” köszönet. Egy régi civil motoros.