Még 2 napig, 2016.09.30-ig regisztrálhatnak a civil szervezetek a jövő évi SZJA 1% gyűjtésére

Még 2 napig, 2016.09.30-ig regisztrálhatnak a civil szervezetek a jövő évi (2017.) SZJA 1% gyűjtésére

2017-től is – az elmúlt évekhez hasonlóan – már csak olyan szervezetek gyűjthetnek 1%-ot, amelyek regisztrálnak a NAV-nál a 16EGYREG jelű adatlapon. Ugyanez irányadó 2017. évre is.

E  nyomtatványt  (16EGYREG) a  személyi  jövedelemadó  meghatározott  részének  az  adózó  rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (továbbiakban: Szf. törvény) 4. § (6) bekezdése alapján azon – Szf. törvény 4. § (1) bekezdés a) és f) pontja szerinti – szervezetnek kell előzetes regisztráció céljából kitöltenie, amely a 2017. rendelkező évtől igényt tart az szja 1%-os  felajánlásokra  és  egyben  közölnie  kell  az  szja  1%-os  összeg  kiutalásához szükséges adatokat is (a szervezet adószáma, neve, székhelye, belföldi pénzforgalmi számlaszáma). Az előzetes  regisztráció  a  kedvezményezetté  válás  feltétele.

A szervezet  a  regisztráció  évét követő évben, azaz a 2017. rendelkező évben válik kedvezményezetté.

Tekintettel  arra,  hogy  a  regisztráció  visszavonásig  érvényes,  ezért  az  érvényes regisztrációval rendelkező kedvezményezettnek sem ez évben, sem a követő években nem kell  ismételten  benyújtania  ’EGYREG  jelű  adatlapot.

A  regisztrációt  azokban  az esetekben vonja vissza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban: NAV), amennyiben a rendelkezésére álló adatok, vagy a kedvezményezett bejelentése alapján megállapítja, hogy a szervezet már nem felel meg a törvényi feltételeknek.

A kedvezményezetté válás ALAPFELTÉTELE (a regisztráción túl), hogy

1. a szervezet a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább 2 évvel korábban szerepeljen a bírósági nyilvántartásban,
  2. belföldi székhellyel rendelkezzen,
  3. nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet végezzen,
    továbbá
  4. alapszabálya, alapító okirata szerint megfeleljen a Civil tv. 34. § (1) bekezdés d)pontja szerinti feltételnek, azaz közvetlen politikai tevékenységet nem végezhet.

További információ a 16EGYREG Adatlap mellékelten letölthető.(klikk)

NAV, Somogy Megyei Civil Információs Centrum, ÉLÉSTÁR Egyesület