MÁTÓL GYORSULHAT A CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELE

Fővárosi Törvényszék: mától gyorsulhat a civil szervezetek nyilvántartásba vétele

Budapest, 2017. március 1., szerda (MTI) – A civil szervezetek működésére és nyilvántartására vonatkozó törvények ma hatályba lépő módosításai a civilekkel kapcsolatos eljárások gyorsítását és egyszerűsítését célozzák – közölte Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

• Március 1-jétől a sportegyesületek is kérhetik bejegyzésüket egyszerűsített elektronikus eljárásban, mintaokirat használatával.
  • Ugyancsak az eljárások gyorsítását szolgálja az az előírás, amely szerint az általános, nem mintaokirattal, hanem egyedi létesítő okirattal alakuló szervezet bejegyzésére irányuló eljárásban csak egyszer írhat elő hiánypótlást a bíróság, és ekkor a kérelem valamennyi hiányosságát meg kell jelölnie.
  • Az ügyésznek megszűnik az általános törvényességi ellenőrzési jogköre, az egyesületek és alapítványok nyilvántartásba vételi és változásbejegyzési eljárásában nem illeti meg az ügyészt önálló fellebbezési jog a bíróság határozatával szemben – ismertette a szóvivő.
  • A jogalkotó megváltoztatta azt a korábbi szabályozást, amely szerint a civil szervezeteknek ez év március 15-ig kellett volna összehangolniuk létesítő okiratukat az új Ptk.-val. A módosítás szerint ez a kötelezettség immár konkrét határidő nélkül a soron következő okirat-módosítással teljesíthető.
  • Március 27-én 14 órától a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma civil napot tart a bíróság Nádor utcai épületben, ahol civil csoportjának munkatársai tájékoztatást adnak a civil szervezeteket érintő aktuális jogszabályváltozásokról, felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

bja \ bám \ bdó

MTI 2017. március 1., szerda 5:16