KezdőlapHIREKMagyarország erősödik, mert erősödnek a közösségei

Magyarország erősödik, mert erősödnek a közösségei

Magyarország erősödik, mert erősödnek közösségei

Magyarország erősödik, és ezt nemcsak a számok mutatják, hanem az is, hogy erősödnek polgári, nemzeti, keresztény közösségei – mondta az emberi erőforrások minisztere a Civil Együttműködési Tanácskozás és a Szellemi Honvédelem Mozgalom péntek esti ünnepségén.

Balog Zoltán kiemelte: egy ország ereje nem elsősorban a gazdasági erejében, nem is kizárólag politikai erejében vagy tudományos eredményeiben van, hanem a közösségei erejében.

Mint mondta, ezek a közösségek segítik a kormányt munkája során. “Hiszen tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül”, akkor sem, ha a közösségi szolidaritás kritika, bírálat vagy éppen pozitív javaslat formájában fogalmazódik meg – fűzte hozzá.

Kép letöltése

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A szellemi honvédelemről szólva a miniszter rámutatott: a modern, posztmodern korban az, amit csak megvédeni akarnak, el fog veszni. Ma már nem elég megvédeni azt, “amink van”, hanem vissza kell szerezni, ami a “miénk volt” – tette hozzá.

“Érdemes résen lenni”, amikor Brüsszelben egy véreskezű diktátort méltatnak úgy, mint nagy államférfit – hangsúlyozta, a Fidel Castro halála utáni egyes nyilatkozatokra utalva. Akik ugyanis így tesznek, elismerik, fogalmuk sincs arról, hogy mi történt a kommunista országokban 1949 és 1990 között – vélekedett.

A küzdelem tehát tovább zajlik. Az nem lehet, hogy miközben a nácizmus, a fasizmus közös, súlyos, rossz európai örökség, ami ellen mindenkinek kötelező küzdeni – ez természetesen így van -, addig a kommunizmus az érintett országok magánügye, amihez a többi országnak semmi köze. “Ebbe nem mehetünk bele”: a kommunizmus ugyanolyan közös, súlyos öröksége Európának, mint a fasizmus.

Kép letöltése

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A miniszter fontosnak nevezte, hogy épül egy közép-európai szövetség, egy olyan nagy gazdasági egység, amellyel számolni kell Brüsszelben, Washingtonban és Moszkvában is, és amellyel Kína már évek óta számol.

Kitért arra, hogy Magyarország ma jobb kapcsolatban van a szomszédos országokkal, mint korábban. A javuló kapcsolatokhoz szükséges a nemzetek közötti megbékélés, és ezt nem a liberális kormányok kezdték el, hanem az idegengyűlölőnek nevezett Orbán-kormány – mondta. Hozzátette: “ahhoz hogy jóban legyünk Szlovákiával, nem kell lemondani a nemzeti érdekeinkről, a magyar iskolákról; ellenkezőleg, most változtatták meg úgy az oktatási törvényt, hogy a kis magyar iskoláknak is van túlélési esélyük és működési lehetőségük”.

Kép letöltése

Fotó: Bartos Gyula/EMMI

A rendezvényen átadták a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának “szellemi honvédő” díjait. A kitüntetést idén ifjabb Tóth György szerkesztő-műsorvezető, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap munkatársa, Völgyesi Miklós nyugalmazott legfelsőbb bírósági tanácselnök és a FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület vehette át Csizmadia Lászlótól, a CÖKA elnökétől.

(MTI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .