Közeledik az SZJA 1 %-os felajánlások határideje!

KÖZELEDIK AZ SZJA 1 %-OS FELAJÁNLÁSOK HATÁRIDEJE!

Adónk 1+1 százalékának felajánlása

Immár tizennyolcadik éve van lehetőségük a magánszemélyeknek arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékának sorsáról rendelkezzenek. 2013-ban a Nyugat-dunántúli régióban 427.200 adófizető magánszemély 2012. évi személyijövedelemadó-bevallását, illetve elszámolását dolgozta fel a NAV.

A bevallást benyújtó magánszemélyek majdnem 92 százaléka, 391.600 adózó nyilatkozhatott volna adója 1+1 százalékáról, tavaly 60 százalékuk (236 ezer magánszemély) élt a felajánlás lehetőségével.

Bárki, aki személyijövedelemadó-bevallást, adónyilatkozatot vagy egyszerűsített bevallást ad,illetve adókötelezettségét munkáltatói adómegállapítás útján teljesíti, jogosult az adójának meghatározott részéről rendelkezni. Az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni, ha az említett tevékenységből, vagy más jogcímen szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet.
Az adófizető magánszemély az adója 1+1 százalékának felajánlásával ebben az évben is hozzájárulhat a megjelölt civil szervezet, illetve egyház/költségvetési előirányzat (Nemzeti Tehetség Program, technikai szám: 1823) céljainak megvalósításához.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy azok, akik élnek adójuk 1 százalékának felajánlásával, több esetben hibásan töltik ki a nyilatkozatukat, vagy az késve érkezik meg a NAV-hoz. Ha érvénytelen a felajánlás, a támogatni kívánt szervezet nem kaphatja meg a felajánlott összeget. Annak érdekében, hogy adója 1+1%-a célba érjen, az alábbiakra fontos odafigyelni:

A nyilatkozat érvénytelen, ha
az 1% alapjául szolgáló személyi jövedelemadóját az előírt határidőig nem fizette meg,
• a törvényben előírt határidőt (május 20.) követően küldte meg rendelkező nyilatkozatát,
• tévesen tüntette fel rendelkező nyilatkozatán a kedvezményezett adószámát,
• nem, vagy késve tett eleget bevallási kötelezettségének, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot tett,
• több civil szervezet adószámát, vagy több egyház technikai számát tüntette fel.

A rendelkező nyilatkozat többféle módon is eljuttatható a NAV-hoz:
az adóbevallási nyomtatvány részeként EGYSZA lapon (1353, 1353E), valamint az adónyilatkozathoz kapcsolt EGYSZA lapon személyesen vagy postán;
• a bevallás elektronikus benyújtása esetén, a nyomtatvány részeként elektronikusan;
• lezárt, adóazonosító jellel ellátott postai borítékban személyesen vagy postán;
• elektronikus űrlapon, a bevallástól elkülönülten (13EGYSZA nyomtatványon)

A munkáltatói adómegállapítást választóknak adójuk 1+1 százalékának felajánlásához a 13EGYSZA jelű formanyomtatványon, vagy azzal egyező adattartalmú lapon megtett rendelkező nyilatkozatot kelllezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve eljuttatnia a munkáltatóhoz legkésőbb 2014. május 10-ig.
Ha az adózó a bevallását már benyújtotta, és van befizetett adója, de nem rendelkezett adója 1+1 százalékáról, ezt 2014. május 20-ig még pótolhatja.

A személyi jövedelemadó 1+1%-áról való rendelkezés további szabályairól 25. számú információs füzet nyújt részletes tájékoztatást, amely a NAV honlapján az Információs füzetek menüpont alatt található meg.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága