Fontos közösségmegtartó szerepe van a vidéki felsőoktatási intézményeknek

Fontos közösségmegtartó szerepe van a vidéki felsőoktatási intézményeknek

A vidéki felsőoktatási intézményeknek az oktatás és a kutatás mellett fontos a közösségmegtartó, a közösségformáló szerepük is – mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Kaposvári Egyetem tanévnyitóján.

Az államtitkár a köszöntőjében kiemelte: az intézményekkel közösen kidolgozott felsőoktatási stratégia kialakításával új lehetőséget kínálnak, megfelelő választ adnak a modern világ kihívásaira. “Közös célunk az, hogy olyan felsőoktatási intézményrendszerünk legyen, ami tartósan és magas színvonalon képes kielégíteni egy közösség, illetve a magyar gazdaság és a társadalom igényeit” – hangsúlyozta Palkovics László.

Az államtitkár szerint a stratégiaalkotás során azt is világossá kell tenni, hogy a főiskolának és az egyetemnek más a funkciója, s mindkettőre egyaránt szükség van, ahogy szükség van a vidéki felsőoktatási intézményekre is, amelyeknek nagyon jelentős szerepük van a vidékfejlesztési feladatokban. “Nem hiszek abban, hogy az egységes magyar felsőoktatás egyes elemei egymás rovására lennének fejlesztendőek, éppen ellenkezőleg, támogatnunk kell az intézmények közötti együttműködést” – hangoztatta Palkovics László.

Az államtitkár célként jelölte meg a felsőoktatási intézményekben a kutatás-fejlesztés erősítését, továbbá azt is, hogy a felsőoktatásban megszerzett képzettséggel gyorsan és a végzettségi szintnek megfelelő álláshoz jussanak a hallgatók.

(MTI-EMMI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .