Felelősséggel másokért – szeptember 5-e a jótékonyság világnapja

Felelősséggel másokért – szeptember 5-e a jótékonyság világnapja

2015. szeptember 5.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az általa működtetett Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózata szeptember 5-ére önkéntes akciót hirdetett a jótékonyság világnapja alkalmából. Az országosan szervezett kezdeményezés célja az önkéntes tevékenység népszerűsítése és a hátrányos helyzetű közösségek segítése volt. A kezdeményezésben az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai is részt vettek.

Az ország több pontján kapcsolódtak be a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak által szervezett jótékonysági akciókba az EMMI államtitkárai. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy budapesti krízisközpontban látogatta meg az ott élő családokat, Schanda Tamás ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár mesét olvasott egy szolnoki idősotthonban, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár pedig Zalaegerszegen kertrendezést vállalt el a jótékonyság világnapja alkalmából.

Simicskó István sportért felelős államtitkár ételt oszt Budapest XIII. kerületében.
Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság kulturális gyűjtést szervezett a minisztériumon belül. Az államtitkárság arra kérte munkatársait, hogy 10 évesnél nem régebbi, jó állapotban lévő könyveiket, DVD-iket, CD-iket, társasjátékaikat ajánlják fel arra a célra, hogy két, kulturálisan hátrányos helyzetű település közösségi terének adományozzuk azokat.
Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: a minisztérium munkatársai örömmel vállaltak szerepet a gyűjtésben, illetve a világnap népszerűsítésében. Hangsúlyozta: a Kultúráért Felelős Államtitkárság olyan közösségekhez szeretné eljuttatni az adományokat, ahol nem állnak rendelkezésre ilyen kulturális javak. Emlékeztetett arra: az államtitkárság kultúrpolitikai célkitűzésének tekinti a kulturális alapellátás megteremtését, vagyis azt, hogy mindenkinek esélye legyen hozzáférni kulturális termékekhez, szolgáltatásokhoz és közösségekhez. Erre is felhívja a figyelmet a mostani akció.
A Kultúráért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Művelődési Intézet szakemberhálózatának segítségével döntött arról, hogy az összegyűlt kulturális termékeket egy borsodi és egy baranyai, ormánsági falu közösségének szeretné felajánlani.
Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre szavazta meg egyhangúlag, hogy szeptember 5-e, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napja legyen a jótékonyság világnapja.
(Emberi Erőforrások Minisztériuma)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .