KezdőlapHIREKEurópa nagy része ma keresztényellenes gondolatokat ont

Európa nagy része ma keresztényellenes gondolatokat ont

Soltész Miklós szerint Európa nagy része ma keresztényellenes gondolatokat ont. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár erről a Fiatalok a keresztény Európáért címmel szombaton Budapesten rendezett ifjúsági találkozón beszélt.

“Az a kétezer éves kultúra, ami beleivódott a lelkünkbe és a génjeinkbe”, ma sokszor nevetség tárgya – fogalmazott az államtitkár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartott rendezvényen.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Soltész Miklós szerint ennek ellenére “fel kell mutatnunk a keresztény értékeket és szolidaritásunkat azokkal a keresztényekkel, akik vértanúságot szenvednek és akiket elüldöznek otthonaikból hitük miatt”.

A találkozón bemutatott szentmise főcelebránsa, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke egyebek között azt hangsúlyozta: fontos, hogy az egyház megmutassa mosolygó, fiatal arcát.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Palánki Ferenc homíliájában kiemelte: Európa nem, csak a benne élők tudnak keresztények, vagyis krisztusiak lenni, és megszentelni ezzel a földet, ahol élnek. “Nekünk, keresztényeknek kellene úgy élnünk, gondolkodnunk és cselekednünk a hétköznapokban, hogy látsszon rajtunk az Istennel való kapcsolat” – fogalmazott, hozzátéve, ehhez “döntést kell hoznunk Krisztus mellett”.

Rámutatott: az az ember, aki élete középpontjába Jézust állítja, nem zárkózik be “önzése börtönébe”, annak mindig “nyitva lesz a szíve és a szeme” a másik emberre.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Jézus ugyanis nem akar a templomban maradni és várni, hogy vasárnapról vasárnapra meglátogassák, hanem “velünk akar járni”. “Azt kéri és várja tőlünk, hogy a szívünkben élhessen, és rajtunk keresztül a világra jöhessen az ő szeretete” – hangsúlyozta Palánki Ferenc. A találkozó a szentmise után Böjte Csaba ferences szerzetes előadásával folytatódott.

Az eseményen a szervezők tájékoztatása szerint kétezer magyarországi fiatal vett részt, de érkeztek zarándokok Erdélyből, Burgenlandból és Lengyelországból is. A programot, amely egyben a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó magyarországi utótalálkozója is volt, az Újpest-Kertvárosi Plébánia és a Regnum Marianum újpesti csoportja szervezte.

(MTI)