KezdőlapHIREKErős országot erős családokra lehet alapítani

Erős országot erős családokra lehet alapítani

Erős országot erős családokra lehet alapítani

Erős országot erős családokra, erős közösségekre lehet alapítani – fejtette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek nyilatkozva a lengyelországi Krynicában, ahol a 26. gazdasági fórum keretében részt vett a családpolitikával foglalkozó panelbeszélgetésen.

A beszélgetésen Elzbieta Rafalska család- és szociális politikáért felelős lengyel miniszter is felszólalt. Ezt megelőzően kétoldalú megbeszélést folytatott Novák Katalinnal.

A magyar és a lengyel családpolitika közös sajátossága, hogy mindkét országban nem csupán demográfiai kérdésként tekintenek rá – hangsúlyozta Novák Katalin.

“Mi a közösség erejében hiszünk, abban, hogy egy erős nemzetet, erős országot erős családokra és közösségekre lehet alapítani” – jelentette ki. Hozzátette: “fontos, hogy sok gyermek szülessen, de fontos az is, hogy beszéljünk a családról mint erőforrásról, a családi összetartás fontosságáról, a szülő-gyermek kapcsolat fontosságáról, valamint a születés csodájáról, a gyermekről mint erőforrásról, és nem elsősorban mint anyagi nehézségről, mint egy akadályról, melyet a családoknak le kell küzdeniük”.

Mint mondta, a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont “kíváncsian figyeli” a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plusz programot. A program keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 36 ezer forint) támogatást fizetnek.

Novák Katalin kiemelte: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sokat fordít családpolitikára, a GDP-arányos költségvetési kiadások jelenleg 4 százalékot érnek el, miközben európai uniós átlagban ez 2,5 százalék alatt van.

“A magyarországi hároméves szülési szabadság olyan vívmány, amely az európai országok többségében nem létezik” – mutatott rá az államtitkár.

(MTI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .