EREDMÉNYESEK A SOMOGYI CIVILEK

EREDMÉNYESEK A SOMOGYI CIVILEK

A somogyi civil társadalom helyzetéről és a jövőbeli lehetőségeiről egyeztettek szerdán a Somogy Megyei Civil Információs Centrum vezetői és Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Gelencsér Attila elmondta: vannak olyan társadalmi ellátórendszerek, amelyek a civilek nélkül korlátozottan működnének. Ezért a civil társadalom működése Somogy megyében és Kaposváron elengedhetetlen társadalmi szükséglet.

– Somogy megyében kb. 3000 civil szervezetet tartanak nyilván. Ebből 2000 egyesület és körülbelül 1000 az alapítvány. Kaposváron 761 civil szervezet található, ebből 515 egyesület, és 246 alapítvány- összegezte a helyi adatokat Váli Csilla, a Somogy Megyei Civil Információs Centrum irodavezetője, az Éléstár Egyesület elnöke.

A 3000 civil szervezetből körülbelül 1000-1200 az aktívan működő. Ez a civil társadalom több tízezer ember életét és életminőségét befolyásoló társadalmi tényező. A civilek a legfontosabb feladata, hogy alternatívát nyújtson a foglalkoztatás bővítésében.

A III. Kulturális Közfoglalkoztatási Programban 44 civil fogadószervezet található Somogy megyében, amelyek összesen 66 fő regisztrált munkanélkülit foglalkoztatnak. Kaposvár szerepe kiemelkedő e modellben a 17 civil partnerszervezettel és az általuk foglalkoztatott 32 fő munkatárssal.

A civil szervezeteknek  nagy jelentőségük van az az önkéntes és közérdekű munka megszervezésében is. Jelenleg Somogy megyében összesen 430 önkéntes fogadószervezet szerepel a nyilvántartásban, ebből 251 a civil szervezet. Kaposváron 115 db fogadószervezet található, és ebből 101 a civil fogadószervezet.

A somogyi civilek eredményességét mutatja, hogy tavaly 184 somogyi civil szervezet 128 millió forint pályázati pénzt nyert.Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .