ÉRDEMBEN NŐTT AZ 1 %-OK ÖSSZEGE

Érdemben nőtt az 1%-ok összege

Megtört az érvényes 1+1%-os felajánlások összegének lefelé tartó trendje, az egyházakhoz és a civil szervezetekhez egyaránt több támogatás jut el az idei rendelkezések nyomán, mint tavaly vagy akár két éve. 

Az idén a 4,72 millió adófizető magánszemélyből 4,12 millió dönthetett volna a 2014-es jövedelmeit terhelő adója 1+1%-áról, méghozzá összesen 25,5 milliárd forintról. E tetemes summának azonban alig több mint a fele, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal augusztus végi összesítései szerint az 53 százaléka, azaz 13,46 milliárd forint juthat el a kedvezményezettekhez.

A potenciális körből ugyanis csak 2,24 millióan rendelkeztek egyik vagy mindkét 1%-os felajánlásról, s egy részük ezeknek sem volt érvényes. Így végül összességében 3,44 millió darab ténylegesen célba jutó felajánlás jött össze. Örvendetes viszont, hogy a korábbi csökkenés után az érvényes összeg ezúttal érdemben, nagyjából 1 milliárd forinttal meghaladta az előző évit.

Az InfoTandem infografikája.

1 százalék

A teljes keret legnagyobb része, 7,85 milliárd forint (amely félmilliárddal múlja felül a korábbit) ezúttal is a különféle civil szervezeteknél – jellemzően egyesületeknél és alapítványoknál – landol. E kört érintően valamivel több mint 2 millió érvényes nyilatkozat futott be, 25 ezer szervezetnek címezve.

A legnagyobb tételek hagyományosan a gyermekek gyógyítását szolgáló alapítványokhoz érkeznek; így volt ez most is. Az élmezőny dobogósai ugyanazok a szervezetek, mint legutóbb: a Heim Pál kórház alapítványa toronymagasan vezet, második a Bátor Tábor, harmadik pedig a Szent Márton Gyermek Mentőszolgálat, egyaránt 100 millió forint fölötti összegekkel. A negyedik Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány szintén megőrizte pozícióját, az ötödik helyre azonban ezúttal az Együtt a  Daganatos Gyermekekért Alapítvány jött be, két helyet javítva. A civil szektornak jutó összegből a TOP 5 szervezet bő 7 százalékot hasított ki.

Jóval koncentráltabb az 1%-os körbe bevett 31 egyház élmezőnye, ahol a legtöbb felajánláshoz jutó, stabil ötös kör a teljes summa 90 százalékát begyűjtötte, élükön az önmagában csaknem 2,5 milliárd forinthoz jutó Katolikus Egyházzal. Az 1 millió nyilatkozatból adódó, 4,32 milliárd forintnyi felajánlás 400 millió forinttal múlja felül a legutóbbit.

A kiemelt költségvetési előirányzatként megjelölt Nemzeti Tehetség Programra 330 ezer érvényes nyilatkozat érkezett, 1,29 milliárd forintot hozva a konyhára.

ado.huVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .