Egy százalék az egyházaknak, egy százalék a civil szervezeteknek

Egy százalék az egyházaknak, egy százalék a civil szervezeteknek

2015. május 18. 

Minden magánszemély, valamint egyéni vállalkozó és őstermelő rendelkezhet személyi jövedelemadója 1+1%-áról május 20-ig.

A rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány része, de a bevallástól függetlenül is beküldhető. Minden nyilatkozó 2 csoportból 1-1 kedvezményezettet jelölhet meg, melyeknek személyi jövedelemadója 1-1%-át ajánlhatja fel. Az egyik csoportba tartoznak ahttp://egyhaz.emmi.gov.hu/, valamint egy, az Országgyűlés által meghatározott kiemelt előirányzat (2015-ben a Nemzeti Tehetség Program).

A másik csoportot a civil kedvezményezettek alkotják: a legalább 2 éve bírósági nyilvántartásba vett, magyarországi székhelyű, közvetlen politikai tevékenységekben nem résztvevő, közhasznú tevékenységet folytató civil szervezetek, a NEA, az MTA, az MMA, közgyűjtemények, muzeális és egyéb kulturális intézmények, felsőoktatási intézmények, illetve az Összefogás az Államadósság Ellen Alap.

Összesen 26 152 civil szervezet közül lehet választani. Az érvényesen regisztrált civil szervezetek listája a NAV honlapján megtekinthető(http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek). Az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyeket a sikeres kiutalásról a NAV 2015. szeptember 30-át követően tájékoztatja. A kedvezményezettek a kiutalt összeg 25%-át használhatják fel működési célra, a kapott támogatás ezen kívül kizárólag közhasznú tevékenységekre fordítható. 2014-ben 24 784 civil szervezet összesen 7 milliárd forint támogatást kapott (egy szervezet átlagosan 282 000 forintot).

A kormány 2015-ben 5,4 milliárd forinttal támogatja a Nemzeti Együttműködési Alapot (NEA), ami jelentős emelkedés a korábbi évek költségvetési törvényében meghatározott 3,3 milliárd forinthoz képest.

(Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .