“Civil Napok” Jogi Fórum a Törvényszéken

„CIVIL NAPOK” JOGI FÓRUM A KAPOSVÁRI TÖRVÉNYSZÉKEN!

2015. november 30. (hétfő) 8 – 16 óráig, és december 02. (szerda) 8 – 12 óráig. Kaposvár Törvényszék 3. épület (7400 Kaposvár, 48-as Ifjúság u. 5. II. emelet).

A Kaposvári Törvényszék székhellyel rendelkező civil szervezetek részére a Polgári Törvénykönyv (a 2013. évi V. tv., Ptk.) hatályba lépésével kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja.

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Ptk. szabályai jelentősen módosították a civil szervezetekre vonatkozó szabályokat. Valamennyi ilyen szervezetre alkalmazni kell az új Ptk. Harmadik Könyvének I-V. könyvének Címében írt általános, továbbá az egyesületek esetében a VII-IX. Címben, míg az alapítványok esetében a XXII-XXVII. Címben foglalt rendelkezéseket.

2014. március 15-ét követően alapított civil szervezeteket kizárólag már csak ezen új szabályok szerint lehet létrehozni.

Az új Ptk. hatálybalépésekor a civil szervezeti nyilvántartásba már bejegyzett, vagy bejegyzés alatt álló egyesület és alapítvány a 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) 11.§-a alapján szintén köteles létesítő okiratát felülvizsgálni és azon rendelkezéseit módosítani, amelyek már nem felelnek meg az új Ptk-ban írtaknak, még pedig a 2014. március 15-ét követő első létesítő okirat módosításakor, de legkésőbb 2016. március 15. napjáig.

Ezen naptól (2016. március 16.) civil szervezetként nyilvántartott alapítvány és egyesület csak az új Ptk. szerinti okirattal és törvénynek megfelelő szabályzattal működhet!

A létesítő okirat új Ptk-nak megfelelő módosítását változásbejegyzési kérelemként kell benyújtani a Kaposvári Törvényszék civil szervezeti nyilvántartást vezető részlegéhez.

2015. január 1. napjától a civil szervezeti nyilvántartási eljárások már elektronikus úton is, illetve bizonyos szervezetek esetében kizárólag elektronikusan kezdeményezhetők, a 2011. évi CLXXXI. törvény (Cnytv. 8.§ /1/ bekezdése) értelmében. Minderről a civil szervezetek további tájékoztatást kaphatnak a központi bírósági honlapon (www.birosag.hu) a „Civil szervezetek” menü alatt.

Annak érdekében, hogy a civil szervezetek a fenti jogszabályok kötelezettségében és a jogszabályokban előírt módon eleget tudjanak tenni a Kaposvári Törvényszék „Civil napok” megnevezésű jogi fórumot tart Kaposvárott a Törvényszék 3. épületében (7400 Kaposvár, 48-as Ifjúság u. 5. II. emelet).

A „Civil napok” az alábbi időpontban kerülnek megtartásra:

–         2015. november 30 (hétfő) 8-16 óráig és

–         2015. december 02 (szerda) 8-12 óráig

A jogi fórumon lehetőség lesz bármely, a civil szervezeteket érintő gyakorlati és elméleti kérdés megbeszélésére a Törvényszék titkárai és a civil nyilvántartási iroda munkatársai részvételével.

Kaposvári Törvényszék