JÓGYAKORLATOK

CIVIL KÖZÖSSÉGI JÓ GYAKORLATOK, TAPASZTALATOK SOMOGY MEGYÉBEN

Az idősek közösségeinek örömei és bánatai, eredményei jó gyakorlatai Somogy megyében.

Ahogy Kaposváron ismerik, az IKÖSZ – az Idősek Közösségeinek Somogy Megyei és Kaposvári Szövetsége – mint generációs civil szervezet a tagi szervezetek több ezer tagjával, önkéntesével, segítőivel meghatározó szerepet játszik az időskorú somogyi társadalom életminőségének javításában. Közhasznú tevékenységük fő mottója az összefogás, az együttműködés, és egymás segítése. Közösségi rendezvényeik indító motorja: „ A mit tehetnék érted?” – kérdésre adott civil és közösségi válasz.

• Idősek Napja (október 1.), amikor évek óta összegyűlnek az Együd Árpád Kulturális Központban az idős emberek Somogy megye valamennyi járásából, és közösen megünneplik – egy kulturális gála keretében – azt, ami a legfontosabb, hogy az idős kornak is megvannak a maga örömei.
  • Teret és lehetőséget ad a közösségi életre a helyi idős, nyugdíjas korú emberek számára, találkozás, programok, segítségnyújtás.
  • Minden évben meghirdetik a „Mit tehetnék érted?” – című nemzetközi amatőr művészeti és kulturális kiállításukat, versenyüket.
  • Közösségi táboroztatás Csokonyavisonta gyógyfürdő területén kulturális műsorokkal és csapatépítéssel együtt.
  • Jótékonyság, adomány karácsonyra a rászoruló családoknak, szeretetcsomagok és tűzifa ünnepélyes kiosztása.

A Kaposvári Korona énekkar a hazafias dalokért, a nemzetért

Hagyományőrző, kulturális értékeket megőrző kórus, akiknek repertoárját hagyományosan hangsúlyosan, hazafias dalok, nóták, népdalok, kórusművek, népdalcsokrok adják, ezeket terjesztik, élik. Együttműködő partnerek más civil szervezetekkel azok közhasznú tevékenységében, rendezvényeiken.

Tánccsoportjukat többségében hölgyek alkotják. Saját maguk fogadtak karvezetőt – pályázati pénzek nélkül- az előadott műsorok minőségének javításáért.. Rendszeresen fellépést vállalnak Somogy megyében, más közösségeknél, rendezvényeken. (Civilek a Nemzetért Konferencia, Wass Albert felolvasó ünnep)

VAN EGY CSAPAT: „Ha baj van, a KÖTÉL csapata segít”

A KÖTÉL Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület több mint másfél évtizede fogalom és etalon az önzetlen segítésben és mentésben. Vezetője és parancsnoka, Bodó László következetes és kitartó, semmitől meg nem riadó, igaz székely ember, férfi. Az utánpótlás reprezentáns képviselője, s egyben társa fia, ifj. Bodó László, aki a Budapesti Tűzoltó Szövetség a TFA – Hungary országos és meghívásos nemzetközi bajnokságán legjobb magyar a kategóriában, megnyerte az önkéntes tűzoltók és a harminc alattiak versenyét.

A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület, melyet közel félszáz helybeli lelkes polgár hozott létre 1998-ban.

Sokszínű tevékenységeik Kaposvár város vagyonvédelme, amely későbbiek során lefedte az egész országot. Gyors segítséget nyújtanak katasztrófák esetén, mentenek a balesetek esetén. Különleges mentési feladatokban vesznek részt, felszerelésük a gépjárműfecskendő mellett terepjáró. Vízi mentés esetén csónak segíti a helyszínre jutást, alpin, illetve búvár felszerelések teszik lehetővé munkájukat különleges mentési feladatokban. Eltűnt személyeket kutatnak fel keresőkutya, réskamera, GPS és egyéb eszközök segítik a keresést.

A tagok között szinte minden szakma képviseli magát: található orvos, mentőtiszt, diplomás ápoló, tűzoltó, búvár, alpinista, jogász, pszichológus, asztalos, géplakatos, pedagógus. A biztonságos mentést gyakorlatok, illetve képzések teszik lehetővé. A rendszeres szinten tartásunkhoz rendelkezésünkre áll egy általunk épített 15 m magas mászó-fal.

Közeli célkitűzésük között szerepel több beállós tűzoltószertár építése, amelyet pályázati forrásból kívántak megvalósítani, de ez eddig sajnos nem volt eredményes. S ekkor jött az emberi hála, az adományok, támogatások sora. Reméljük sikerülni fog. Megérdemlik.

Ősi hagyományainkért, Szent László örökösei: az Iharosi Szent László Király Lovagrend.

Hagyományok élése, fiatal felnőttek a tagok, Somogyváron önként felvállalták a díszőrséget, tárlatvezetést tartanak középkori, korhű katonai öltözetben. Iharos községben partnerként együttműködnek az önkormányzattal, közös fellépéseket vállalnak rendezvényeken: nemzeti ünnepeken, koszorúzásokon. Emberi értékrend szerint tevékenykednek, élik mindezt és közvetítik közösség felé, mint követendő példát.

XVI. Iharosi Szent László Lovagi és Falunap 2015. július 04-én nagyszerű összegzése volt annak, ami a fontos: „a gyökér megmaradt.”

A templomkerti Szent László szobor megkoszorúzása, majd az iharosi felújított orvosi rendelő megáldása, a helyi temetőiben Nagykereszt megszentelése – a szentmise után – mind-mind  nagyszerű emberi és közösségi teljesítmény.Ezen kívül sajátos volt a Középkori Templomrom elkészült részének bemutatása, és középkori öltözékes felvonulás a Temető és a Kastélypark között, mely erősítette, mint a közösség, mint a falu embereinek kapcsolatát.

A Kapos Baranta Egyesület a hagyományokért, a hagyományos sportos magyar életérzésért.

Hagyományos magyar harcművészetünk gyökereihez nyúlik vissza a baranta. A közelmúltban ismét felfedezett, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportot közel 3000 ember űzi a Kárpát-medencében, jelenleg is formálják, új elemekkel frissítik.

Főbb tevékenységeik e népi és ősi sport népszerűsítése mellett a koszorúzás, hagyományőrzés, gyerekek tanítása, más civil szervezetek rendezvényeiken való aktív részvétel.

• Népszerűsíti a magyar kultúrát világszerte, összehangolja a természetet és az embert tisztelő magyar énképet. Az általuk űzött stílust az egyik legnépszerűbb harcművészeti irányzattá tegye Magyarországon és később a világon is.
  • Legfontosabb célkitűzése a fiatalok hagyományokra való oktatása, nevelése, amely folyamatosan zajlik évközben, és nyári időszakban táboroztatásokon lehet elsajátítani a harcművészeti alapokat, gyakorlottabbaknak pedig élvezetes kikapcsolódásul szolgál.

„Kincs a 3 szelence”, a 3 Szelence Hagyományőrző Egyesület Őrtilosban.

Magyar és nemzetiségi hagyományőrzés. Kulturális programok szervezése, ismeretterjesztés, kulturális kiadványok összeállítása. Önszerveződő körök tevékenységének összefogása, lakossági kezdeményezések segítése. A természetes és épített környezet védelmét célul tűzik ki. Feladatuk az ifjúság aktivizálása, regionális együttműködés és programszervezés, nemzetközi kapcsolatok ápolása. Idősek segítése, helyi tájház üzemeltetése és működtetése önként vállalt feladatuk.

• feltárták a helyi, őrtilosi eredeti forrásigényű, gyökérszerű ünnephez kötött hagyományokat, népszokásokat. Farsangi hagyományőrző maszkázást szerveztek, első évben házakhoz járva, második évben ál-lakodalmas felvonulásokat tartottak. Évközi ünnepi alkalmak megünneplése, megtartása, advent, karácsony, újévi kántálás, farsang, húsvét;
  • Az egyesületen belül Szelence dalkört alakítottak, dr. Eperjessy Ernő által gyűjtött őrtilosi népdalokat, egyéb tájegységek népdalait adják elő közösségi rendezvényeken; képviselik a településeket Horvátországban Zrínyi napi rendezvényen; Budapesten a Somogyiak Baráti Köre karácsonyán énekeltek, Őrtilosban, a templomban, illetve Zákány templomban; Előadásokat szerveztek.
  • Nemzetközi kapcsolatokat alakítanak ki Horvátország és Erdély civil szervezeteivel. Terveiben szerepel tájház-falumúzeum létrehozása; hagyományőrző programokkal. Feladataik között szerepel a helyi szervezetekkel összefogva közös programok tartása, kultúra és hagyomány erősítése.
    Pályázatokkal és önkéntes munkával segítik a környékük fejlődését, bekapcsolódva értékes kezdeményezésekbe.
  • Más civil partnerek rendezvényeiken való részvétel pl. Civilek a Nemzetért Konferencia, Civilek Éjszakája.

„Egy életen át az édes életért” – (sokszor) cukor nélkül. A Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete és missziója.

Elnöke: Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, aki nem csak a kaposvári és Somogy megyei cukorbetegekért sokat tesz. Az egyesület vezetőjeként 1991-től tagja volt a MACOSZ választmányának, annak átalakulása után 1996-tól pedig a Szövetség vezetőségének is tagja, a közgyűlés ismét egyhangúan megválasztotta a vezetőség más tagjaival együtt őt is. Az eltelt időszakban a MACOSZ megbízásából országos rendezvényeket is szervezett. Részt vett a MACOSZ gyermektáborainak szervezésében, országos betegtalálkozókat, országos világnapi nyitórendezvényeket szervezett csapatával együtt.

Somogy megyei cukorbeteg gyermekkel táboroztak a Diabétesz Centerben, majd ezt követően sorra szervezték a bentlakásos betegoktatásokat évente Kaposváron, és Igalban. Több mint 100 beteget képeztek ki az eltelt években bentlakásos oktatás formájában. Klubfoglalkozások keretében megrendezett előadásaikon ingyenes vércukor és vérnyomásméréseket tartanak. Különös hangsúlyt fektet az iskolában tájékoztató előadásokon a cukorbetegség korai felismerésére, megelőzésére, kezelésére. Különös hangsúlyt fektetnek a civil egyesületekkel való együttműködésre, és a cukorbetegség megelőzésére.

“Ez nem csak (egészség) fórum: a Somogy Megyei Egészség Fórum és a Somogy Megyei Kormány Hivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (SMKHNSZSZ, ÁNTSZ)

Feladatuk a lakossági ingyenes szűrővizsgálatok hozzáférhetőségének biztosítása, népszerűsítése. Tevékenységeik többek között, fitt-kontroll vizsgálat, azon belül testzsír, vérnyomás és testsúly mérése. Állapotfelmérés, BMI index megállapítása, mely több betegség kockázati tényezője lehet. Táplálkozási tanácsadás, életmód tanácsadás is szerepel tevékenységeik között. Szűrő-buszaikon egy helyen elvégzik a szükséges vizsgálatokat, mellyel időt és pénzt takarítanak meg az érdeklődőknek. A Somogy Megyei Egészség Fórum tagjaként részt vesznek civil szervezetek programjaiban, ahol szintén ingyenesen biztosítják a szűréseket.

– Gyermekrajzok: cigi nélkül egészségesen.

A SMKH Népegészségügyi Főosztálya a Nemdohányzó Világnap alkalmából, a megelőzés jegyében, Somogy megye általános iskolás diákjai részére rajzpályázatot hirdetett Cigi nélkül egészségesen! – címmel, 22 általános iskolából 270 rajz érkezett. Díjazták a pályaműveket. A célul tűzték ki, hogy minél több gyermek készítsen rajzot, az alkotó munka során elgondolkozzon a dohányzás ártalmairól, a dohánymentes élet óriási előnyeiről. A beküldött alkotásokat alsó és felső tagozatos kategóriákban díjazták.

– „Együtt a rák ellen!” Konferencia Kaposváron 2014. február 7.

A daganatos megbetegedések elleni felelősségteljes küzdelem mindannyiunk közös ügye. Ennek a gondolatnak jegyében a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a Megyei Prevenciós Együttműködés keretében konferenciát szervezett, melynek célja, hogy számba vegye a rák kialakulásának kockázatát, a megelőzés lehetőségeit, segítse a betegeket abban, hogy a gyógyuláshoz vezető különböző utakat, lehetőségeket megismerjék. Felde Katalin az intézet egészségfejlesztője, dietetikusa a táplálkozás szerepét taglalta a daganatos betegségek megelőzésében.

„Szabadművészettel” testtért és lélekért”, A Kaposvári Szabadművészeti Egyesület

Lelki egészségvédelem, stressz kezelése. Szlogen: Test-lélek-emberség és „művészét”.

Célul tűzték ki a kulturális örökség megóvását, a gyermek és ifjúságvédelmet és az ifjúság érdekképviseletét. Az emberi és állampolgári jogok védelmét. Fontos számukra a természet és környezet védelme. Más civil szervezetek rendezvényein előadásokat tartanak az egészséges életmód, test-lélek összefüggéseiről, és a stressz kezeléséről.   Napjainkban lényeges az egészséges életmód oktatása. A gyógyszerek helyett a gyógynövények fontosságának, szerepének bemutatása és helyes használatára való figyelemfelhívás. A lakosság önszerveződő közösségeinek támogatása, civil partnerszervezetek által.

Hangsúlyos tevékenységeik az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító és egészségügyi rehabilitációs tevékenységek oktatása. Szociális tevékenység: családsegítés, időskorúak gondozása. A gyermekek, fiatalok oktatása iskolai képzésen kívüli szabadidős és tábor programok szervezése. Iskolai rendezvényeken való részvétel, a prevenció hangsúlyázása elsőrendű feladatuk.

A művészet, mint gyógyító eszköz kiemelkedő szerepet kap, partrnerségük a várdai  Szász Endre Kastély múzeummal, a Szász Endre Életműve Gondozásááért Egyesülettel kiemelkedő és példamutató. Kedvezményes belépést biztosítanak programjaikra, kiállításokra, tárlatvezetésekre (Szász Endre Emlékmúzeum Éjszakája, Szász Endre Kedves Fái – Zöld program).

Tisztelt Érdeklődők, Olvasók, civil közösségek és szervezetek!

Várjuk a híreket, hiradásokat, a figyelem-felhívásokat azokra a somogyi közösségi-, emberi jelenségekre, csapatokra, vagy emberekre, akik v agy akiknek a tevékenysége ebbe a kedvcsináló gyűjteménybe való.

CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM, ÉLÉSTÁR EGYESÜLET elestaregyesulet@gmail.com

Oldalak