Az önkéntesség napja

AZ ÖNKÉNTESSÉG VILÁGNAPJA

Az önkéntesség hozzájárul a nemzeti összetartozás, az egymás iránti felelősségvállalás erősödéséhez. Ma, december 5-én van az önkéntesek világnapja.

 Az önkéntesség a társadalomban meglévő szolidaritás egyik legközvetlenebb kifejeződése, az ennek során szerzett tapasztalat elfogadóbbá, empatikusabbá teszi az embert, ezáltal is hozzájárulva az előítéletek megszüntetéséhez, az egyén fejlődéséhez, fontos lépcsőfok lehet a felnőtté válás folyamatában, valamint kihívás, munkatapasztalat, kapcsolatépítési lehetőség, és rekreációs tevékenység is.

Egyéni helyzetétől, körülményeitől függetlenül bárki vállalhat segítő tevékenységet. Az önkéntesség esélyteremtő szerepe kiemelkedően fontos: segít a tapasztalatszerzésben akár egy pályakezdő fiatal, akár a munkaerő-piacra visszatérő kisgyermekes édesanya számára, hasznos az idősebbeknek is, hogy aktívan töltve hétköznapjaikat, átadják megszerzett tudásukat a fiatalok számára.

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az önkéntesek és az őket fogadó szervezetek kapcsolatfelvételének, munkájának megkönnyítése érdekében hozta létre a kormány a www.onkentes.gov.hu címen elérhető önkéntes portált. A honlap hasznos, gyakorlati és naprakész információkkal, friss hírekkel szolgál az önkéntes tevékenységről, valamint biztosítja, hogy az önkénteskedni vágyók könnyen és gyorsan megtalálják az egyéni elképzeléseiknek leginkább megfelelő lehetőségeket, a fogadó szervezeteknek pedig lehetőségük van meghirdetni aktuális programjaikat.

Hazánkban a közérdekű önkéntes tevékenységet folytató szervezetek száma folyamatosan bővül, mára meghaladta a 9100-at.

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A világnaphoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatán keresztül olyan országos programsorozatot valósít meg, amelynek célja az önkéntes tevékenység további népszerűsítése.

Pécsett a gyermek-onkohematológiai osztályon szülő-hálóhely kerül kialakításra önkéntesek bevonásával, Szegeden az Erasmus+ ösztöndíjas egyetemistái tartanak majd rendhagyó, zenés műsorral egybekötött nyelvórát árva gyerekeknek. (Bővebb információ: www.eselyteremtesihazak.gov.hu)

Kép letöltése

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Az EMMI-ben is rendszeresen folyik önkéntes tevékenység. A tegnapi napon a tárca államtitkárai hátrányos helyzetű gyermekekkel együtt mézeskalácsot sütöttek és méhviaszgyertyát készítettek, majd a gyermekek a minisztérium munkatársainak családjaival közösen kulturális, és Mikulás programon vehettek részt.

Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.

(MTI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .