KezdőlapHIREKAz önkéntesség jogi kereteit kell biztosítania az államnak

Az önkéntesség jogi kereteit kell biztosítania az államnak

Az államnak elsősorban az önkéntes tevékenység jogi kereteit kell biztosítania egy olyan közeg létrehozásával, amelyben az önkéntesség kultúrája egyre népszerűbbé válhat – hangsúlyozta Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, az „Önkéntes Menedzsment Kihívások Hosszú Távon” című konferencián a Magyar Nemzeti Galériában.

A hosszú távú önkéntességet illetően fontos a perspektivikus gondolkodás kialakítása, amelyhez az állam képzésen keresztül járul hozzá. Ennek szellemében vezette be a Kormány a köznevelésben az Iskolai Közösségi Szolgálatot, aminek keretein belül a fiatalokban kialakul a fogékonyság a közjó érdekében végzett tevékenység iránt.

Az önkéntesség olyan ismereteket és kompetenciákat nyújt, amelyek a későbbiek során is felhasználhatók a munka, illetve az élet más területén. Az önkéntesség népszerűsítéséhez és motiváció állandó fenntartásához elengedhetetlen önkéntes koordinátorok hatékony munkája, ezért a jövőben érdemes lenne egy koordinátori képzés létrehozása – érvelt az államtitkár.

(Miniszterelnökség)