Az elmúlt években áttörés zajlott fogyatékosság ügyben

Az elmúlt években áttörés zajlott fogyatékosság ügyben

2015. augusztus 31.
Áttörés zajlott le az autista személyek ellátórendszerében a civilekkel való jó együttműködésnek köszönhetően – mondta el Szekeres Pál, az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa a „Találkozási pontok” című konferencián. A rendezvény a Nyolc Pont elnevezésű kiemelt projekt záró programja volt.

A 2013 márciusában indult 800 millió forint összköltségű kiemelt projekt az autizmussal élő emberek életminőségének javítását hivatott szolgálni és nyolc részcélhoz kapcsolódó komplex szakmai tevékenységből épül fel. Az elmúlt két és fél évben a szakmai tevékenységek eredményeként kialakult egy országos lefedettségű autizmus szempontú információs- és szolgáltatási követelményrendszer. Ez idő alatt 18 szakmai képzés került különféle rendszerekben akkreditációra, ezeken több mint 600 fő vett részt, és jutott tanúsítványhoz. Több mint 500 szülő és szakember részesült kompetenciafejlesztésben és egyéb keretek között szervezett nem akkreditált tudásátadásban részesült további 1000 fő. A program segítségével az autista gyermeket nevelő szülök hasznos ismereteket szerezhettek és kiléphettek abból a bezártságból, amiben korábban voltak.

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 190 millió forint támogatást nyújtott az autisták, fogyatékos emberek ellátására. A pályázat azokat a nem egyházi és nem állami fenntartású intézményeket segítette, amelyek folyamatos működésükhöz nem tudnak stabilan forrást biztosítani.
A kormány azokat a kezdeményezéseket támogatja, amely azt segíti, hogy ne kerüljenek elszigeteltségbe az autista gyereket nevelők, hanem befogadó közösségekre találjanak és szakmai segítséget kapjanak.

Az Országgyűlés tavasszal szavazta meg az Országos Fogyatékosságügyi Programot, amelyet a parlamenti pártok egyöntetűen támogatták. A kormány az elmúlt hetekben fogadta el a hosszú távú stratégia elkövetkezendő négy évre szóló intézkedési tervét. Ez meghatározza a prioritásokat a szociális szolgáltatások, a képzés, a foglalkoztatás, az egészségügy területén.
(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .