KezdőlapHIREK“A Soros által támogatott szervezetek sérelmezik a támogatás feltüntetését”

“A Soros által támogatott szervezetek sérelmezik a támogatás feltüntetését”

A Soros által támogatott szervezetek sérelmezik a támogatás feltüntetését

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának közlése szerint főleg a Soros György által támogatott szervezetek érzik úgy, hogy megbélyegzi őket, ha fel kell tüntetniük a külföldről kapott támogatást.

Völner Pál a kormány által létrehozott Emberi Jogi Munkacsoport keretében működő Egyéb Polgári és Politikai Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport ülése után beszélt erről csütörtökön Budapesten újságíróknak. Elmondta: nem tudtak dűlőre jutni a kormánnyal kritikus szervezetekkel a megbeszélésen, amelyen civil szféra képviselőivel egyeztettek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló előterjesztésről.

Kép letöltése

Fotó: Véssey Endre/IM

Kifejtette, további vita tárgyát képezheti, hogy mely szervezetekre vonatkozzon a törvény, de a javaslat célja kimondottan az, hogy láthatóvá tegyék a hátterét azoknak a nem karitatív vagy egészségügyi, hanem kifejezetten politikai tevékenységet folytató szervezeteknek, amelyeket külföldről támogatnak, és “bizonyos kérdésekben nem a belföldön kialakult konszenzust, a többségi vagy kormányálláspontot képviselik”.

Völner Pál szerint ezeknek a szervezeteknek elsősorban a migránskérdésben tér el a véleménye a kormányétól, és nagyon fontos, hogy a magyar állampolgárok tudják, hogy “ezek külföldről finanszírozott szervezetek, vagy olyan honpolgárok, akik belső indíttatásból cselekszenek”.

Arról, hogy a törvény más, politikai tevékenységet nem folytató, külföldről támogatott szervezetek megítélését is hátrányosan érintheti, azt mondta: egy szervezet megítélését a tevékenysége határozza meg, és nem az, hogy kik támogatják.

Kép letöltése

Fotó: Véssey Endre/IM

Hozzátette: a közvélemény el tudja dönteni, hogy a Soros György által finanszírozott, politikai véleményt nyilvánító szervezetekről van-e szó, amelyeknek mind “egy tőről fakad a véleményük”, vagy olyanokról, amelyek mindenki által elfogadott, karitatív vagy egészségügyi tevékenységet folytatnak.

(MTI)