Gelencsér Attila: A NYILVÁNOSSÁGOT ERŐSÍTI AZ ÁTLÁTHATÓSÁGRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYJAVASLAT

A múlt héten kezdte meg az Országgyűlés a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat vitáját. A jogszabály nem vezet be új eljárást, nem jelent többlet terhet és széles körű garanciális szabályokat érvényesít a civil szervezetek között.

Azt szeretnénk rendszerbe foglalni, hogy a Magyarországon tevékenységet folytató, külföldről bizonyos aránynál nagyobb támogatást kapó szervezet hozza ezt a tényt a magyar emberek tudomására egy nyilvántartási rendszeren keresztül.  Egy évben egyszer bírósági regisztráció kötelezettségét írnánk elő azon szervezetek számára, amelyek több mint 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről, ami semmilyen megbélyegzést nem jelent, csak egy tény rögzítését. – részletezte a törvénytervezetet az országgyűlési képviselő.

A Kaposvári Civil parlament elnöke szerint azok a civil szervezetek kritizálják az új törvényt, amelyek nem az ország érdekeit tartják szem előtt. Valószínű, hogy ezen szervezetek is látják, ha a törvényt elfogadják, és ezentúl fel kell tüntetniük, hogy mennyi pénzt kapnak külföldről, akkor kiderülhet, hogy Soros György támogatja őket.

Magyarországon összesen mintegy 62 ezer civil szervezet van, és körülbelül a 20 százalékuknak van az új törvényben meghatározott mértékű bevétele, ezek közül pedig nyilvánvalóan csak kevesebbnek külföldi forrásból.- ismertette az adatokat Gelencsér Attila.

 kaposvarmost.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .