A nonprofit szervezetek humán erőforrása – KSH adatokkal

A nonprofit szervezetek humán erőforrása – KSH adatokkal

A nonprofit szervezetek humán erőforrása

Az 1990-es évek eleje óta állnak rendelkezésre adatok a civil és egyéb nonprofit szervezetekről, így a szektor fejlődésének legfontosabb mutatói közel két évtizedes távlatban vizsgálhatók. A szektor növekedési folyamatait leginkább jellemző indikátorok közül a foglalkoztatottak száma emelkedett mindvégig a legdinamikusabban, de ez a növekedés 2012-ben megtorpant.

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legújabb, a nonprofit szervezetek humánerőforrás helyzetét bemutató kiadványa.

A civil1 szférának a foglalkoztatásban betöltött szerepe az állami és az üzleti szférához viszonyítva még mindig csekély, 2012-ben az összes foglalkoztatott 4%-a tevékenykedett ebben a szektorban. A foglalkoztatóként való megjelenés továbbra is csak a szervezetek egy szűkebb hányadára jellemző, 2012-ben mindössze 16%- uk alkalmazott fizetett munkavállalót.
A foglalkoztatottak kezdeti 48 ezer fős létszáma megháromszorozódott, a számított főállású foglalkoztatottak száma 33 ezerről 116 ezerre nőtt.

“A munkanélküliség enyhítésében és a foglalkoztatás növelésében sajátos szereposztás tapasztalható az üzleti és a nonprofit szektor között. A profitorientált cégek a jól képzett, piacképes munkaerőt részesítik előnyben, hiszen elsődleges céljuk, hogy a termelés vagy szolgáltatás során nyereséget halmozzanak fel. A nonprofit szervezetek többsége viszont felvállalja, hogy a piaci réseket kitöltve, a munkaerőpiac perifériájára sodródott, hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű emberek körében végezzen olyan pótolhatatlan tevékenységet, amely a foglalkoztatottságot is bővíti, javítja.”

ITT LETÖLTHETŐ

Forrás: KSHVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .