A nonprofit szektor legfontosabb jellemzői 2014

A NONPROFIT SZEKTOR LEGFONTOSABB JELLEMZŐI, 2014

A teljes nonprofit szektor időbeni fejlődését makroszinten három fontos mutatóval lehet érzékeltetni: a működő szervezetek számával, a bevételek reálértékével és a foglalkoztatotti létszámmal.

A rendszeres statisztikai megfigyelés kezdete óta ezek értékei folyamatosan nőttek 2008-ig. Ezután a gazdasági válság első évétől ez a tendencia a foglalkoztatottság kivételével igen mérsékeltté vált. 2012-ben viszont először fordult elő, hogy mindhárom görbe lefelé mozdult el az előző évhez képest, és ugyanez történt 2013-ban is. A szervezetek száma nem csökkent számottevően, ugyanakkor a bevételek reálértéke körülbelül 3, a munkavállalók száma 11%-kal visszaesett. 2014-ben az utóbbi két mutató esetében ezzel teljesen ellentétes, erőteljes változás indult el: a bevétel 19, a foglalkoztatottság 18%-kal nőtt.

Részletek

KSH