A NEA-15-N adományok utáni normatív pályázat néhány összefüggése

2015.08.18.
A NEA-15-N adományok utáni normatív pályázat néhány összefüggése
NÉHÁNY SZAKMAI GYAKORLATI ÖSSZEFÜGGÉS A NEA-15-N ADOMÁNYOK UTÁN JÁRÓ NORMATÍV TÁMOGATÁS IRÁNTI PÁLYÁZATTAL KAPCSOLATBAN

1.) A civil szervezetek által gyűjtött, és számviteli beszámolóban feltüntetett (számviteli beszámoló külön során szerepeltetett) adományok után járó öt százalékos normatív kiegészítés működési támogatásnak minősül. Természetesen ez a számviteli beszámoló a 2014. évi, amelyet 2015. május 31-ig kellett letétbe helyezni az Országos Bírósági Hivatalnál.
(Azaz, amely szervezet nem szerzett vagy 2014. évi számviteli beszámolójában nem tüntetett fel adományt, az nem felel meg a pályázati kiírásnak.)
2.) A civil szervezet működéséhez jelen kiírás keretében akkor biztosítható támogatás, ha a civil szervezetek által gyűjtött és a számviteli beszámolóban feltüntetett adomány után járó öt százalékos normatív kiegészítés eléri a 10.000,- Ft-ot (a számviteli beszámolóban adományként feltüntetett összeg legalább 200.000,- Ft), azaz tízezer forintot.
3.) Ha a pályázó a 2015. évi költségvetési időszakra már 2015-ben nyújtott be érvényes működési vagy szakmai pályázatot (NEA-15-M illetve NEA-15-SZ), ezen pályázat esetében is érvényesen csak ugyanazon kollégiumhoz nyújthat be pályázati igényt.
4.) Azok a pályázó civil szervezeteknek, akik a 2015. évi költségvetési időszakra vonatkozó működési (NEA-15-M) vagy szakmai (NEA-15-SZ) pályázattal kapcsolatban már 2015.évben befizették a 2.000.-Ft-os pályázati díjat, jelen normatív pályázat esetében nem fizetnek pályázati díjat, az alól mentesülnek.
5.) Mivel a normatív támogatás működési jellegű, ezért a pályázatban és a költségvetésben is kifejezetten működési költség-igényt célszerű megjelölni.
6.) Az elektronikus pályázat benyújtási határidő egységes és azonos valamennyi NEA kollégiumnál, 2015. 09.06., de maga a támogatási időszak kollégiumonként eltérő.
Ugyanakkor a beérkezési határidő sorrendje hangsúlyos és jelentős tényező, mert támogatott pályázati döntés – kollégiumonként – forráskimerülésig várható, tehát hajrá!
A fenti szakmai összefüggések természetesen a NEA-15-N Pályázati kiírása és a kollégiumok Pályázati útmutatója részletes előírásaival együtt értelemezendőek.

Dr. Sebők László CIC szakmai vezető
SOMOGYI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM