KezdőlapHIREKA magyar kormánynak fontos a horvátországi magyar közösség

A magyar kormánynak fontos a horvátországi magyar közösség

A magyar kormány számára fontos a horvátországi magyar közösség és annak megőrzését kiemelt célnak tartja – mondta a nemzetpolitikai államtitkár.

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Horvátországi magyarok a 2016-os választások után címmel rendezett konferenciáján kiemelte: a magyarság szempontjából fontos voksolás után vannak. Az egyik legnagyobb arányban ezen a területen fogy a magyar népesség. 2011-ben még több mint 14 ezren vallották magukat magyarnak, ugyanakkor az elvándorlás miatt valószínűsíthető, hogy ez a szám ma már kevesebb. Csak remélni lehet, hogy a Nyugat-Európában dolgozók nem végleges kitelepülők – jegyezte meg.

A magyar kormány számára fontos közösségről van szó – emelte ki az államtitkár, hozzátéve: az őshonos magyar kisebbség a honfoglalás óta ugyanazon településeken él itt, ezért is fontos a megőrzésük. A migrációs válságról szólva rámutatott: miután a magyarországi útvonalakat lezárták, azok alapvetően a Nyugat-Balkánra tevődtek át, és nem mindegy Horvátország hogyan áll ehhez a kérdéshez. A V4-ek mellett a szomszédos országokkal is szoros szövetségben kell állni, és az a véd- és dacszövetség, amit a magyar kormányfő említett, fontos lenne, ha Horvátországgal, Szerbiával, és Romániával is megvalósulhatna – fejtette ki.

Horvátországban szeptember 11-én tartottak előrehozott választásokat, a garantált kisebbségi képviselői helyet a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) szerezte meg, több mint 53 százalékkal. A Magyar Egyesületek Szövetségének jelöltje a szavazatok 46,98 százalékát szerezte meg.

Jankovics Róbert, a HMDK parlamenti képviselője azt mondta: Horvátországban nyolc kisebbségi képviselőt választanak, s ezt 1992 óta a magyarok is megtehetik. Jogaik egyenrangúak a többi parlamenti képviselőével. Megjegyezte: bár a magyarság száma csökken, de a szavazópolgárok száma mégis folyamatosan nő.  A részvétel a magyarság esetében kétszer akkora volt, mint az utána következő kisebbségnél. A szórványban soha nem született még ennyi szavazat, mint most – hangsúlyozta.

Úgy vélte, az a bizalom, amit most megszereztek, felhatalmazást ad az előző évek hibáinak kijavítására. Olyan közösségről van szó, amely vállalja magyarságát és hajlandó is ezért tenni – jelentette ki.

(MTI)