A létesítő okirat módosításának aktuális lehetőségei

MI A KÜLÖNBSÉG A LÉTESÍTŐ OKIRAT MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI KÖZÖTT 2016.03.09. előtt és a jelenleg hatályos szabályozás szerint az új PTK-nak történő megfeleléssel is kapcsolatban?

• 2014.03.15-től 2016.03.08-ig a létesítő okirat módosítása esetén azzal egyidejűleg – az akármilyen kismértékű is volt a létesítő okirat /egyesületnél : alapszabály, alapítványnál: alapító okirat/ – teljes szabályozásához képest  (pl. alapcél vagy tevékenység kiegészítés, pontosítás, telephely létesítés stb.), az egész létesítő okiratot át kellett vizsgálni, és úgy kellett módosítani, hogy az egyebekben megfeleljen minden szempontból az új (2013. évi V.tv.) Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek is, azaz az új Ptk. hatálya alá kellett helyezni az egyesületet, alapítványt.

(Indok: „Ptk. hatálybalépését követő első létesítő okirat módosítással egyidejűleg köteles a létesítő okiratának mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a Ptk. szabályainak” -Ptké. 11.§ (1) bek. (2016.03. havi módosítás előtti állapot) 2013. évi CLXXVII. törvény)

• 2016.03.09. óta a létesítő okirat módosítása esetén – egészen 2017.03.15-ig – nem kötelező (az egyéb okból történő módosítás esetén) azzal egyidejűleg az új Ptk. hatálya alá helyezni a civil szervezet és módosított létesítő okiratát, mert ez utóbbira legkésőbb 2017.03.15-ig ad határidőt a törvény.

(Indok: Az egyesület és alapítvány 2017. március 15. napjáig köteles a létesítő okiratának mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg a Ptk. szabályainak. (Kikerült az első módosítással egyidejűleg szabályozás…)

Somogy Megyei Civil Információs Centrum

ÉLÉSTÁR Egyesület