KezdőlapHIREKA közösségi szolgálat érzékenyebbé teszi a gyerekeket a társadalmi problémákra

A közösségi szolgálat érzékenyebbé teszi a gyerekeket a társadalmi problémákra

A közösségi szolgálat érzékenyebbé teszi a gyerekeket a társadalmi problémákra

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár szerint azok a gyerekek, akik részt vesznek a közösségi szolgálat programjain, sokkal érzékenyebbé válnak a társadalmi problémákra. Az államtitkár erről a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! elnevezésű programjának nyitó rendezvényén beszélt szerdán, a Menhely Alapítvány budapesti nappali melegedőjében.

Czunyiné Bertalan Judit kiemelte, a közösségi szolgálat közoktatásba való bevezetésének nevelési célja, hogy a felnövekvő fiatalokat érzékennyé tegyék a társadalmi problémákra és megmutassák nekik, hogy vannak olyan segítő, civil szervezetek, amelyektől meg lehet tanulni a segítségnyújtást.

Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy Magyarországon egyre több cég, nagyvállalat életében jelenik meg a társadalmi felelősségvállalás, hozzátéve, hogy a cégek “affinitása” a közösségi szolgálat iránt igazolja, hogy meg kell nyitni a fiatalok számára ezt az utat, és a társadalmi felelősségvállalás gondolatát be kell vezetni a magyar közvélekedésbe.

Kaposi József, az iskolai közösségi szolgálat megvalósítását felügyelő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) igazgatója sikertörténetnek nevezte a közösségi szolgálatot, és hangsúlyozta: ritka, hogy egy programot ilyen mértékben támogat a társadalom. Ismertette, hogy az elmúlt években 1704 fogadó intézmény jelent meg a közösségi szolgálat honlapján, és 1300 iskola tett fel olyan programot, amit példaértékűnek tart. Az OFI igazgatója kitért arra is, hogy az intézet akkreditált továbbképzésén több mint ezer pedagógus vett részt, ami jelzi a komoly érdeklődésüket a közösségi szolgálat iránt. Hozzátette, hogy nemcsak Budapesten, hanem 14 vidéki helyszínen is tartanak ilyen továbbképzéseket.

Kaposi József elmondta, országszerte közel 700 koordinátor dolgozik a programban. Ezek az adatok mind arról szólnak, hogy a fogadó intézmények és az iskolák is nagyon aktívan támogatják a programot, hozzátéve azt is, hogy a program sikere a társadalom sikere is.

Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója elmondta, a KÖSZ! program neve a közösségi szolgálat rövidítése, egyben jelzi, hogy az önkéntesség, a közösségi szolgálat jó annak is, aki kapja, annak is, aki adja, és jó a társadalomnak is. Hangsúlyozta, a MOL munkatársainak meggyőződése, hogy Magyarország akkor lesz működő ország, ha “a génjeinkben lesz az önkéntesség”. Úgy fogalmazott, szeretnék megtámogatni azt a kormányzati szándékot, hogy az önkéntesség gondolata Magyarországon is gyökeret verjen. A kommunikációs igazgató ismertette, hogy a MOL Új Európa Alapítvány 2006 óta támogat tehetséges, illetve beteg gyermekeket és velük foglalkozó szervezeteket. A most induló KÖSZ! pályázati program azokat az intézményeket támogatja, akik fogadják a közösségi szolgálatban részt vevő diákokat.

A rendezvényen Ónodi Eszter színésznő, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete és Szilágy Áron olimpiai bajnok kardvívó középiskolás diákokkal együtt 350 ételcsomagot osztott szét hajléktalanok között.

A közösségi szolgálatot a 2012/2013-as tanévben vezették be Magyarországon. 2016 január 1. után csak az a diák kaphat érettségi bizonyítványt, aki teljesítette az 50 óra közösségi szolgálatot.

(MTI)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .