A közösség és az ifjúság szerepe a vidék megerősödésében

A közösség és az ifjúság szerepe a vidék megerősödésében

2015. július 22.

Olyan formális és informális ifjúsági közösségekre van szükség, ahol a kreativitás és a személyes képességek a lehető legszélesebb módon bontakozhatnak ki- hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára egy konferencián, kedden Egyeken.

Schanda Tamás kiemelte: a közösségi létforma a fiatalokban növeli a másokért való tenni akarás, az öngondoskodás, a felelősségvállalás képességét. A kisközösségek nagy eséllyel a kisebb településeken marasztalják a fiatalokat, így azok léte egy adott település túlélése szempontjából alapvető fontosságú. Az ifjúsági közösségek megerősítésének célja, hogy a szabadidő hasznos eltöltésének megóvjon a devianciáktól és a nyomukban járó társadalmi lecsúszástól, valamint hogy a nemzettudat, a közösségi részvétel, az egyéni képességek kibontása mellett konstruktívan alakítsa a fiatalok önképét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több ifjúsági programot is támogat: A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogrammal megegyező célokat támogat az EFOP keretében megvalósuló Ifjúsági programok támogatása című konstrukció is, amely 1 milliárd Ft összegű forrást biztosít a gyermek és ifjúsági programok finanszírozására. A pályázati kiírás megjelenésének időpontja: 2015. október.

Az alapvető cél, hogy a fiatalok olyan hasznos szabadidő-eltöltési lehetőségekhez jussanak, amelyek egészséges életmódra ösztönöznek, gondolkodás¬formálóak, a családok és közösségek meg¬erősödését szolgálják, és adott esetben hozzájárulnak a fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű fiatalok bevonásához is. Az Önkéntes stratégiában megfogalmazottakkal összhangban a program segíti továbbá, hogy a 18 és 26 év közötti fiatalok önkéntes tevékenységben való részvétele 25%-kal növekedjen 2020-ig- tette hozzá a helyettes államtitkár.

(EMMI, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .