KezdőlapHIREKA kormány nemcsak szavakkal, de tettekkel is kifejezte a magyarság összetartozását

A kormány nemcsak szavakkal, de tettekkel is kifejezte a magyarság összetartozását

A kormány nemcsak szavakkal, de tettekkel is kifejezte a magyarság összetartozását

Bármely diktatúránál szilárdabb a közös múlt, a közös nyelv, a közös himnusz és a közös állampolgárság nemzetegyesítő ereje- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Állami Operaház ünnepségén, pénteken Budapesten.

Az ünnepi ceremónia keretében ezúttal 28 határontúli magyar tett állampolgársági esküt, és kapta meg honosítási okiratát, melynek kapcsán Novák Katalin kiemelte: a Kormány nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is kifejezte a magyarság összetartozását azzal, hogy lehetővé tette az állampolgárság felvételét és visszavételét mindazon magyarok számára, akik eddig csak idegen útlevéllel léphették át az országhatárt. Mint mondta: a magyarok közé soha nem lehetett kulturális határvonalat húzni. A sokszínű, de sokrétűségében is egységes magyar kultúrát a különböző rezsimek sem tudták szétszabdalni.

Kép letöltése

Fotó: Bartos Gyula

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar Kormány célul tűzte ki a magyar népesség csökkenésének megállítását, a fiatalok elvesztésének megállítását. Épp úgy nagy szükség van a nyelv és a néphagyományok megőrzésére, mint a gyermekvállalás és -nevelés támogatására, a szegény családok munkához és jövedelem juttatására. Mindezek megvalósításához azonban kitartó cselekvésre van szükség földrajzi határainkon belül és kívül. Mindezeket sem a magyar Kormány, sem a civil közösség nem képes egyedül véghezvinni, csak egymást támogatva, együttműködve.

Kép letöltése

Fotó: Bartos Gyula

 

Az Operaház 2014. szeptember 12-i előadását, a korábbi évekhez hasonlóan a határon túli magyar családok részére ajánlotta fel. A programra ezúttal a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének támogatásával a Családlánc-mozgalom tagszervezeteinek családjai érkeztek.

(Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .