A civil szervezetek önálló jogi egységének beszámolójára vonatkozó 2014. évi módosítások

A civil szervezetek létrehozhatnak önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységet, melynek meghatározására az alapító okiratban kerül sor.

2014-től az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) 28. § (4) bekezdése az önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységre is kiterjeszti a beszámoló-, illetve a közhasznúsági melléklet készítésére, letétbe helyezésére, valamint közzétételére vonatkozó kötelezettséget.

A civil szervezetek önálló jogi személyiségei eddig is készítettek beszámolót, de azt nem kellett közzétenniük.

Mióta az új Civil tv. hatályba lépett és ezáltal részletesebben szabályozásra került a civil szervezetek beszámolóinak készítése, többször felmerült a kérdés, hogy hogyan jelenik meg az alapító beszámolójában az önálló jogi egység beszámolója. Tekintettel arra, hogy az önálló jogi egység működését – az önálló bevételszerző tevékenység folytatása mellett – maga az alapító civil szervezet is támogathatja, ezért ezen származtatott jogi személyeknek önálló beszámoló készítési kötelezettsége eddig is volt, de azt maga az alapító civil szervezet írta elő, illetve felé is kellett teljesíteni.

A számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés l) pontja alapján a Rendelet hatálya kiterjed a civil szervezetek jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeire is.

A Rendelet 28. §-a alapján a civil szervezet jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeire vonatkozó beszámoló közzétételi kötelezettséget első alkalommal a 2014. évben induló üzleti évről készített beszámolóra kell alkalmazni, azonban azok a 2013. évben induló üzleti évről készített beszámolóra is alkalmazhatók.

Mindez már előre vetíti azt, hogy ezen szervezeti egységeknek az egész év során úgy kell vezetniük a könyveiket, egyeztetni az alapítókkal, hogy azzal egyezően legyen lehetséges majd a közzététel.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ilyen jogi önállósággal rendelkező egységek működését követeli meg, hogy ha egy civil szervezet oktatási intézményt (pl. óvodát, iskolát) működtet, mivel annak működése az alapítótól elkülönülten kell, hogy történjen. Az állami támogatást ugyanis az alapító kapja, akinek jogszabályi kötelezettsége, hogy a megérkezett támogatást haladéktalanul átutalja az általa működtetett pl. óvodának vagy iskolának.

A hivatkozott jogszabályi előírásoknak megfelelően a letétbe helyezésre vonatkozó kötelezettségnek első ízben a 2014. évben – azaz 2015. május 31-ig – kell eleget tenni, illetve a közhasznúsági mellékletet a 2014. évi üzleti évre kell első alkalommal elkészítenie a közhasznú jogállású civil szervezet jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységének.

Gottgeisl Rita

Publikálva: Dr. Herich Gy. | 5percAdo.hu